Aksjer for nybegynnere

Er du en av de som ønsker å komme i gang med aksjehandel, men ikke helt vet hvor du skal begynne? Det er mange ting å ta høyde for, og vi vil med dette gi deg en grunnleggende innføring. Dersom du har en langsiktig sparehorisont (det vil si 5–10 år eller mer), kan aksjesparing være veldig gunstig. Over tid gir sparing i aksjefond veldig god avkastning.

De typiske aksjonærene er menn eldre enn 60, men investering i aksjer er noe alle kan dra nytte av. Dessuten er det best å starte fra tidlig voksen alder av, slik at du kan ende opp med størst mulig avkastning. Det gjelder å skaffe seg god innsikt i hvordan aksjemarkedet fungerer. Les deg opp, snakk med andre og vurder om ikke du skal ta deg et kurs.

Begynn beskjedent

I begynnelsen bør du være på den sikre siden, og ikke bruke altfor mange penger på aksjer. Du trenger ikke kjøpe hele aksjeposten til et lovende selskap. Samtidig trenger du ikke bruke så lite at det er betydningsløst. Bruk en liten slant til å begynne med, men ikke så mye at du mister nattesøvnen. Banker og meglere holder kurs på nett som nybegynner med fordel kan ta – uten at det koster deg noe.

Aksjehandel, på den annen side, koster selvfølgelig penger. Kostnaden her kalles meglers kurtasje, og er avgiften som betales til megler for kjøp eller salg av aksjer og andre verdipapirer. For å kunne kjøpe aksjer må du gjøre det gjennom et meglerhus. Dette meglerhuset må ha en avtale om salg og kjøp av aksjer gjennom Oslo Børs. Bruker du nettmegler er kostnaden en del lavere enn ved bruk av aksjemegler.

Uansett hva du velger her vil du få opprettet en handelskonto, så vel som konto hos Verdipapirsentralen. Når du logger inn her får du oversikt over alle aksjene dine.