Trumps innvirkning på aksjemarkedet

Da Donald Trump annonserte sitt kandidatur som president for verdens mektigste land, ja så himlet mange med øynene. Få hadde trodd at denne mannen noensinne skulle komme seg til denne posisjonen, eller noensinne ha håp om å faktisk gjøre en bra jobb. Uansett hva en mener om mannen, så er det i hvert fall klart at han har overgått alle forventninger. Det synes kanskje aller klarest i aksjemarkedet, et marked som virkelig har tatt imot hans økonomiske filosofier med åpne hender.

For å forstå hvorfor markedet har tatt imot Trumps filosofi så nært til hjertet, så er det viktig å forstå hvordan markedet reagerer. Mye av markedet handler om psykologi, men dersom en skulle fulgt denne malen, så ville markedet kræsjet når Trump satte fot i det ovale kontor. I stedet har nok dette markedet reagert på det tekniske. Først og fremst er det en rekke Amerikanske selskap som har ført til en oppsving i markedene, og det handler om den proteksjonistiske politikken som Trump har ført.

Han hadde argumentert for å senke selskapsskatten fra 40 til 20 %, noe som hadde hatt en massiv innvirkning. Når selskapsskatten “bare” ble senket til 25 %, så hadde dette skiftet fortsatt et stort resultat. Plutselig hadde ikke Amerikanske selskap lenger incentiv til å holde seg i utlandet, der lave lønninger før var en stor grunn til utflagging.

Så selv om økonomien tilsynelatende tapte 15 % i selskapsskatt hvert år, så fikk de mange selskap hjemover også. Der dette var den største grunnen, så var det ikke den eneste. Kampen mot dårlige handelsavtaler, inkluderingen av støtte til kvinner gjennom hans datter og en rekke andre initiativ har ført til en økonomi i meget god helse. Kanskje var det ikke så dumt å ansette en businessmann til verdens mektigste jobb, en jobb som jo handler mye om å forstå økonomi!